Zoeken in deze blog

zondag 6 mei 2018

De Grens_toeristen op de wallen

06 mei 2018


Om Oudeschans kunnen en willen we niet heen. Het vandaag de dag zeer op het toerisme gerichte vestingdorpje is ooit voor graaf Willem-Lodewijk van Nassau belangrijk genoeg geweest om er een vesting te bouwen. Maar liefst 2000 soldaten moesten meehelpen de vermaledijde Spanjolen uit de Fries/Groningse contreien te verdrijven. Een geduchte krijgsbende in een relatief dun bevolkt moerasgebied. Oudeschans heette toen nog Bellingwolderschans. Toen er een nieuwe schans werd gebouwd in 1628, werd Bellingwolderschans Oudeschans, en de nieuwe schans Nieuweschans. Grunneger logica, nait? 

We fietsen het dorp binnen vanuit het zuidoosten langs de Oudeschanskerweg. Het is een klein dorp met net aan de 100 inwoners. We besluiten eerst om het dorp heen te wandelen en fietsen, over de buitenste wal. Het levert een overzichtelijk beeld op: malse weilanden waarin paardebloemen bloeien, en door het groene loof schemeren de roodstenen huizen van het dorpje. Ook zie je de hoekpunten van het bastion goed. Het is een warme dag, we komen nauwelijks iemand tegen. Op een bepaald moment arriveren we bij de Poortweg. We steken die over, en nemen een pad dat uitkomt bij de oude Westerwoldsche Aa. We zien in deze oude rivierarm nota bene een paar geelwangschildpadden zwemmen. Achtergelaten of ontsnapte huisdieren met geen schijn van kans zich ooit voort te planten.

   Oudeschans buitenste vestingwal; ©FFG

Met de rug tegen de kerkmuur kijken we naar de plek waar eens de haven is geweest die rechtstreeks verbonden was met de Dollard. De Westerwoldsche Aa stroomde daar toen ook. Daar is niet meer van over dan de al genoemde dode arm.
We fietsen en wandelen een rondje vanaf de Poortweg, langs de Voorstraat en langs de Achterstraat, alwaar een heuse handbediende brandweerpomp staat, we rijden verder door over de Voorstraat naar het Dodenbastion oftewel het kerkhof. Hier kun je vanaf de wal de Oudeschanskerweg overzien. Aan de andere kant van de Voorstraat ligt het zgn. kruidenbastion. Ga daar maar eens appels rapen in het najaar. Je hebt voor meer dan een jaar appelmoes in huis!

Bourtange staat alom bekend als hét vestingdorp van de provincie Groningen, maar Oudeschans heeft genoeg te bieden voor de passerende toerist om er minstens een halve dag op zeer aangename wijze door te brengen.


   Oudeschans voormalige haven; ©FFG
   Oudeschans oude arm Westerwoldsche Aa; ©FFG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stralsund Expedities 2

zondag 16 september, Groß Behnkenhagen    Kap Arkona Rügen; ©MdVFoto Het  Deense  eiland  Møn , de  Engelse   zuidkust , en de  Nor...