Zoeken in deze blog

dinsdag 3 juli 2018

De Grens_boerenland, smokkelpad en hoogveen

03 juli 2018


   Schmuggler Pad; ©FFG
Het Schmuggler Pad ziet er met zijn grijze klinkers modern bestraat uit . Alleen de naam verraadt dat er ooit in deze grensstreek praktijken moeten hebben plaatsgevonden die het spreekwoordelijke daglicht niet konden verdragen. Wat deze vermeende smokkelaarsromantiek ook moge hebben voorgesteld, nu staan er alleen nog brave Gutmensch woningen en verbouwde boerderijtjes in de loeiende hitte te dagdromen en is er werkelijk geen kip te zien in dit bijzonder fraai gelegen streekje op slechts twee km rijden van de Nederlandse grens. 
Het smokkelaarspad is niet lang en eindigt in een onverhard pad midden in het boerenland. Een eind verderop, aan de rand van een verdroogde akker staat een jagershuisje. Een bosrand zoomt de akker af. Ergens achter die bosrand ligt Groningen. De grens is hier onzichtbaar, ongrijpbaar, maar wel voelbaar. En dichter dan dit komen we niet bij het boerenland. Veel braakliggende akkers staan vol bloeiend spul. Velden vol jakobskruiskruid en akkermelkdistel wisselen aardappel- en maisvelden af. Echt helemaal stil is het ook hier niet. De malende windturbines zijn overal hoorbaar aanwezig.


   jagershuisje; ©FFG
   wilde akker; ©FFG
                                                     

We vervolgen onze reis in oostelijke richting via de Ost-Weststraße, nemen de Kirchstraße en de Behrensweg, en vinden uiteindelijk het Hochmoor van Wymeer. Dit landschap is bijzonder omdat het nog een van de weinige hoogveen gebieden is die eens deel uitmaakten van het grote Bourtanger Moeras of, op zijn Duits, Bourtanger Moor. Dit uitgestrekte veengebied werd al vroeg in de middeleeuwen gedeeltelijk ontgonnen.
We nemen een kijkje in het Hochmoor van Wymeer, wandelend, fietsend, fotograferend en filmend. En inderdaad, het niet afgegraven stuk ligt net even hoger dan de omgeving. De bodem veert zacht onder onze voeten.   Wymeer Hochmoor turf; ©FFG
   Wymeer hoogveen; ©FFG
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stralsund Expedities 2

zondag 16 september, Groß Behnkenhagen    Kap Arkona Rügen; ©MdVFoto Het  Deense  eiland  Møn , de  Engelse   zuidkust , en de  Nor...