Zoeken in deze blog

zondag 1 juli 2018

De Grens_de Bovenlanden, Bellingwolde en een flêche

01 juli 2018


Opnieuw worden Martha en ik onderweg naar Bellingwolde aangenaam verrast. En wederom betreft het een natuurgebied waarvan wij nog nooit hebben gehoord. Schaamrood kleurt onze kaken! Maar het genieten is er niet minder om, en naar de Bovenlanden keren wij zeker nog eens terug! Het is niet eens moeilijk te vinden ook. Bij de Booneschanskerbrug direct linksaf slaan, een stukje langs het B.L.Tijdenskanaal en je duikt zo die prachtige Bovenlanden in.


   de Bovenlanden; ©FFG
Zijn het de zomerkleuren? De rietkragen? De eendenfamilies of de futen? De fantastisch blauwe lucht die dit alles omspant? De ruige ruimte? De stilte? Al die dingen bij elkaar? De Bovenlanden zijn klein maar fijn, en als we door het streekje Den Ham fietsen kijken we al lang naar een heel ander landschap van brede sloten en golvende graanakkers. Wat is Groningen toch een heerlijk land! 


   de Bovenlanden; ©FFG
 


   de Bovenlanden; ©FFG

                               

Bellingwolde, haar voornaamheid ontgaat ons niet, er kruipt verval in zoals de herfst de zomer insluipt. De grandeur van sommige villa's schept afstand omdat ze de aanschouwer klein maakt, maar de hier en daar bladderende verf, de kapotte dakpannen en verzakte muren zijn onmiskenbaar de treurige schoonheid van vergane glorie. Of ben ik nu te somber?


Bij Lutje Ham komen we het B.L.Tijdenskanaal opnieuw tegen, en steken dit water over via de Wymeersterbrug. Ruim 100 m verder zijn we weer op Duits grondgebied. Vlak aan de vrijwel onzichtbare grens - hier geen afzettingen of grenspalen - zien we een zgn. flêche. Het is een piepklein vestingwerk, dat vast deel heeft uitgemaakt van een groter complex. Het past prachtig in het patroon van vestingen en vestinkjes in dit grensgebied. Vanaf de weg is de verhoging die de flêche vormt in het landschap goed waar te nemen. 
De afbeelding hieronder is gemaakt in Duitsland, de maisakker is Duits, de flêche erachter is Nederlands territorium. Vlakbij de flêche ligt ook een redoute die je kunt bekijken door bij de Wymeersterbrug de oostzijde van de Kanaaldijk langs het B.L.Tijdenskanaal in te slaan. Het heet daar De Lethe! Doorfietsen tot je bij de Batterijweg linksaf kunt, en dan naar beneden. Zonder meer de moeite van het omfietsen waard!


   flêche Bellingwolde©FFG


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stralsund Expedities 2

zondag 16 september, Groß Behnkenhagen    Kap Arkona Rügen; ©MdVFoto Het  Deense  eiland  Møn , de  Engelse   zuidkust , en de  Nor...