Zoeken in deze blog

zaterdag 5 mei 2018

De Grens_schans in de ruigte

5 mei 2018


Een nogal forse ree steekt de Hamdijk over, springt over sloot en afzetting, en rent met een enorme vaart het uitgestrekte weiland in. Het beest heeft zojuist Nederland voor Duitsland verruild. We zagen het al eerder: er is geen grens!


   Hamdijk Nieuweschans; ©FFG
De Hamdijk loopt pal langs de grens van Groningen en Duitsland vanaf Bad Nieuweschans tot Booneschans. Daar buigt hij in westelijke richting, naar Klein Ulsda. Het Bos op de Houwingaham verrast ons! Wat een prachtig natuurgebied. We bekennen het maar ruiterlijk: we hadden nog nooit van Houwingaham gehoord. Inmiddels weten we iets meer van de naam Houwingaham, die naar een stuk (afgebakend) land met bebouwing verwijst dat ooit aan de familie Hovinga (Houwinga) toebehoorde. We hebben het dan over de vroege 14e eeuw. Later is de nederzetting verlaten vanwege een of meerdere overstromingen van de Dollard. Het is historisch en archeologisch gezien een razend interessante streek, zo zijn er de fundamenten van twee steenhuizen gevonden. De oorspronkelijke nederzetting zet zich voort op Duits grondgebied. Er loopt dus een grens door het voormalige Houwingaham! Wie meer wil weten van Houwingaham kan terecht op oostgrunn.nl. 
                                                                    
   Houwingaham; ©FFG 

   Booneschans; ©FFG

Leunend op de Booneschanskerbrug kijken we naar de zwaluwen die af- en aanvliegen over het Vereenigd of B.L. Tijdenskanaal. In noordelijke richting - naar Bad Nieuweschans - mondt dit kanaal uit in de Westerwoldsche Aa, en in zuidelijke richting brengt dit water je naar Bellingwolde, een grensplaats die we zeker zullen aandoen. Zover is het nog niet.

De naam Booneschans zou 'schans van Bunde' kunnen betekenen (Bone of Boene in het Oost-Fries), maar misschien verwijst de naam wel naar de man die de schans liet bouwen, een zekere Boner. In het fameuze rampjaar 1672 deed de Booneschans dienst in de strijd tegen de bisschop van Münster (Bommen Berend). De schans is verdwenen, en nu staan er wat huizen en boerderijen lekker zichzelf te zijn in deze paradijselijke ruigte. Die overigens een schat aan vogels, bloemen en insecten bezit. En kleuren! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stralsund Expedities 2

zondag 16 september, Groß Behnkenhagen    Kap Arkona Rügen; ©MdVFoto Het  Deense  eiland  Møn , de  Engelse   zuidkust , en de  Nor...