Zoeken in deze blog

zondag 5 augustus 2018

De Grens_een oude liefde

5 augustus 2018


   Borsumer Schöpfwerk; ©FFG
De Kuhweg helemaal afgefietst, het viaduct van de A31 over, dan nog meer Kuhweg, vervolgens linksaf de Siedler Strasse op, aan het eind daarvan rechtsaf de Sandkämpe op, de Sandkämpe gaat over in Zum Gemeindespiek, en die wordt na een tijdje de Borsumer Strasse. Dat is de weg die je vanaf Bourtange naar de plek brengt waar je zijn wilt, bij Herbrum Wehr, de stuw van de Eems.

O, en waar ben ik dan precies? En wat valt daar te beleven? En heeft het iets met De Grens te maken?
De eerste vraag is gemakkelijk. Deze stuw van de Eems - en daarvan zijn er nogal wat - ligt vlak bij het dorpje Herbrum. Op enige honderden meters van de stuw ligt het sluizencomplex van Herbrum. 
Maar eerst die stuw. De Eems als zandrivier voert haar water van de bron bij Hövelhof in het Teutoburgerwoud naar de Noordzee. De Eems is echter ook een getijdenrivier. Met opkomend tij wordt het zeewater met grote kracht landinwaarts geduwd, gerekend vanaf de monding tot Herbrum zo'n slordige 60 km ver. Bij Herbrum heffen de krachten van zandrivier en getijdenrivier elkaar op. Dat is duidelijk waar te nemen. En het is ook nog eens fascinerend mooi!
   Eems zand- en getijdenrivier; ©FFG

En daarmee is de derde vraag al wel beantwoord. De Eems heeft een grens binnen haar eigen domein. Een intrinsieke grens, zogezeid. En zonder die grens zou de Eems niet zijn wat zij is. Deze intrinsieke grens is bijna tastbaar aanwezig. Vooral in de herfst en winter, wanneer het volop heeft geregend, en het water hoog langs de boorden klotst, dan zie je die schuimende, kolkende grensstreep het best. Ga vooral eens kijken.

Dus toch een grens, al zijn we bij de Herbrum stuw wel ver van de landsgrens vandaan. Voor Martha en mij is dat geen punt. We hebben een zwak voor de Eems. Beter gezegd: de Eems is een grote liefde van ons. En het weerzien van een geliefde brengt altijd vreugde! Die geliefde ziet er overigens wat pips uit. De droogte van deze zomer eist ook van de Eems een prijs. En het is ook nog eens laagwater.

We nemen hierna een kijkje bij de grote sluis van Herbrum. Jaren geleden toen Martha en ik daar ook rondneusden, riep de sluiswachter ons binnen. Vanuit de hoge uitkijkpost overzagen we het hele complex. Het was een boeiende ervaring, die ik graag nog eens zou willen meemaken. Kansloze wens, denk ik. De uitkijkpost ziet er verlaten en leeggehaald uit. De sluis zal wel volautomatisch bediend worden.

Uitrustend bij het punt waar de Eems en Dortmund-Ems-Kanal (DEK) uiteengaan zien we dat de meeuwen zich laten meedrijven op de stroom van de Eems. Dat betekent dat het water opkomt! We fietsen terug naar de stuw, en inderdaad, het waterpeil is in een klein half uur flink gestegen. De rivier heeft weer wat kleur gekregen!

Op weg naar Herbrum hebben we ook even gekeken bij het Borsumer Schöpfwerk. Een Schöpfwerk is een gemaal. Daar hebben we er inmiddels vele van gezien op onze omzwervingen door Oost-Friesland. Bij dit gemaal valt op dat de oevers vol slik liggen. Slik dat we kennen van de Eems. En even denken we dat dit de Eems is. Bijna goed, het is een afgesneden rivierarm. En ook rivierarmen hebben we volop gezien tijdens onze Eemsreis van 2012 tot 2014. Deze arm staat nog in verbinding met de Eems, vandaar al dat slik.


   Borsum Altarm Eems; ©FFG

















   De Eems: een sliksloot; ©FFG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stralsund Expedities 2

zondag 16 september, Groß Behnkenhagen    Kap Arkona Rügen; ©MdVFoto Het  Deense  eiland  Møn , de  Engelse   zuidkust , en de  Nor...